February 08, 2011

Externe lichtmeter gebruiken

This is in Dutch :-)

We gaan het hier eens hebben over extern licht meten.
Zonder licht geen foto en bij deze heb ik dus vorige week een Gossen Digipro F meter gekocht om correct te belichten met mijn studioflitsers. Je kunt dus wel stellen dat licht het belangrijkste onderdeel van een foto is. Een foto kan vallen of staan bij een correcte belichting. Iedereen die beweert dat licht niet belangrijk is in een foto, zevert er op los. Het meten van de beschikbare hoeveelheid licht in een opname is cruciaal. Tijd om eens wat licht op belichting te laten schijnen.

Om een geslaagde opname te maken moet er precies de juiste hoeveelheid licht op de sensor van je camera vallen. De hoeveelheid licht die je camera binnen komt kun je afstemmen door je sluitertijd, diafragma en lichtgevoeligheid in te stellen. Om te weten welke instellingen je kunt gebruiken moet je natuurlijk eerst weten hoeveel licht er is op je onderwerp. Hier kom je achter door het licht te meten en af te stemmen op je camera. voor deze methode is het nodig op Manueel te werken.

Waarom zou je een lichtmeter gebruiken, terwijl de meeste fototoestellen toch uitgerust zijn met een ingebouwde lichtmeter? Een automatische lichtmeter kost meer dan een compact fototoestel, maar het is het waard!


Bij studiofotografie heb je een lichtmeter met flitsmeter nodig.
Het vermogen van studioflitsers kan je niet laten instellen door het fototoestel (de flitsers krijgen enkel een puls om te flitsen), en anderzijds kan het fototoestel niet snel genoeg reageren op het flitslicht. Ook als je gewoon een paar extra slave flitsers gebruikt om schaduwen weg te werken is een lichtmeting door middel van een flitsmeter aangeraden. Hiervoor zet je de lichtmeter op flitslicht meten en je drukt op M, hij wacht dan gedurende 45 seconden op een flitspuls die je aanvoert met je triggers. Met de Digipro F meter kan je perfect draadloos meten, dit lijkt me veel eenvoudiger dan met kabeltjes rond de hangen + hij is heel accuraat.Je kan ook kiezen voor Diafragma voorkeuze.
Je kunt de sterkte van het flitslicht hierop aanpassen. Voor portretfotografie is f/9.0 een geschikt diafragma om mee van start te gaan. Je beschikt dan over een mooie scherptediepte waarbij de onscherpte ongeveer bij het achterhoofd zal beginnen wanneer je op de ogen scherp stelt. Daarnaast geeft bijna elke lens op dit diafragma optisch de beste resultaten. Je hoeft zo geen duur objectief te hebben om toch een haarscherpe foto te maken.


Bij fotografie onder continu-licht kan je een meer nauwkeuriger meting uitvoeren met een lichtmeter (opvallend licht).
Een fototoestel kan enkel het gereflekteerd licht meten (het licht dat door het onderwerp teruggekaatst wordt). Hoewel een gereflekteerde-lichtmeting garant staat dat de foto evenwichtig belicht wordt (niet over- of onderbelicht), heb je geen garantie dat de foto juist belicht wordt. Als je een neger in donker maatpak fotografeert, dan zal het fototoestel met ingebouwde lichtmeter de belichting zodanig instellen dat de neger er grijs uitziet. Fotografeer je een bleke bruid in een wit kleed, dan zal het fototoestel opnieuw een fout invoeren (grauwe kleren). Enkel als je een lichtmeting uitvoert dat onafhankelijk is van het onderwerp zal je een correcte belichting bekomen.

Veel boeken over fotografie bevatten overigens ook een bijgeleverde grijskaart in de vorm van een grijze bladzijde. Soms zijn deze tevens voorzien van een zwart en wit vlak. Natuurlijk zijn deze minder stevig dan de kunststof grijskaarten, maar het is een goedkope mogelijkheid om het werken met een grijskaart eens te proberen.
De grijskaart is een nuttige accessoire om de witbalans achteraf met het RAW formaat op exact de juiste kleurtemperatuur in te stellen.

Ik ben voor de Gossen lichtmeter gegaan, waarom? hij is eenvoudig, accuraat (staan duitse merken bekend voor), werkt zonder kabel, ligt goed in de hand en was op voorraad in de winkel :-)
Andere goeie merken zijn ook Sekonic en Minolta. Reken er op dat je ongeveer 300 euro moet uitgeven aan een degelijke lichtmeter. en wil je Spotmeting erbij? (Een manier van lichtmeten waarbij alleen de lichtintensiteit van een heel klein onderdeel van een onderwerp wordt gemeten, ideaal voor Glamour) Dan zal je naar de 500 euro moeten gaan.

Ansel Adams (de ontwerper van het Zone systeem) was geen voorstander van het meten van het opvallend licht. Zijn systeem berust op het meten van het gereflekteerd licht van de belangrijkste elementen in het beeld om zo de correcte belichting in te stellen. Het is een complex systeem waarbij je je moet voorstellen hoe de foto er zal uitzien, rekening houdend met de beperkingen van het fototoestel.
Het is zoeken welke manier voor jou de beste is en blijven experimenteren is de boodschap tot je het gewenste resultaat bereikt hebt.


No comments:

Post a Comment

Comments are always welcome, I read each and everyone one of them

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...